Thursday, 1 November 2012

TUSYEN BAHASA MELAYU PERCUMA DARIPADA EN YUSDIN


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bertemu lagi dalam arena kedua untuk membincangkan teknik menjawab kertas dua Bahasa Melayu.  Masa yang diperuntukkan untuk menjawab bahagian ini ialah selama 2 jam lima belas minit.

Apa yang terkandung dalam soalan kertas 2 ?

Soalan 1 ialah bahagian rumusan. Bahagian ini cukup senang kerana kamu hanya perlu mengutip isi-isi penting yang sudah sedia ada dalam petikan. Biasanya setiap petikan mempunyai sekurang-kurangnya LAPAN isi tersurat tapi kamu perlu dapatkan cuma ENAM isi sahaja kemudian cantum-cantum menjadi satu rumusan dengan menggunakan penanda wacana yang sesuai.

Ok.. langkah pertama, sila baca dulu soalan dan fahami kehendak soalan. Biasanya setiap soalan ada kata kunci contohnya Usaha-usaha atau langkah-langkah atau punca-punca atau kesan-kesan dan seumpamanya. Untuk perenggan pertama, hanya satu baris ayat sahaja tetapi kamu mesti tukar kata kunci tersebut dengan perkataan yang seerti atau sinonim dengannya. Contohnya..

Soalan : Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang usaha-usaha untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam dan kesan-kesan usaha tersebut kepada negara.
Contoh jawapan untuk pendahuluan : Petikan membincangkan langkah-langkah/cara-cara/kaedah-kaedah/tindakan-tindakan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam di negara ini.  ( 2m)
awak boleh hafal ayat diatas kerana semuanya sama saja Cuma tukar kata kunci saja. Di negara ini seperti yang saya gariskan itu wajib ada. Kalau tak ada kurang satu markah. TOLONG JANGAN SAMBUNG DENGAN  ISI TERSIRAT. Kalau kamu sambung markahnya KOSONG.

Contohnya : : Petikan membincangkan langkah-langkah/cara-cara/kaedah-kaedah/tindakan-tindakan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam di negara ini dan kesan-kesannya kepada negara. ( 0 m )

Kemudian kamu masuk kepada isi-isi TERSURAT. Gunakan penanda wacana dan kata hubung yang sesuai.

Antara langkah yang boleh diambil ialah ...........(isi 1 )............................Selain itu..............( isi 2)................................juga merupakan satu langkah. Kaedah seterusnya.........(.isi 3 ).................... .. . Usaha lain lagi yang boleh dilakukan ialah............(isi 4 )......................................Selain daripada itu kita juga boleh ................(isi 5 )............Akhir sekali .......( .isi 6 )..........

 ( pelajar sila hafal sarang ini dan kamu perlu masukkan isi dalam sarang ni saja ( ruang kosong ).

Perenggan 3 ( isi tersirat )

Tolong fikirkan hanya dua kesan / kabaikan kepada negara. Fikirkan yang positif saja.
Kesan yang diperoleh antaranya dapat meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara. Selain itu kos pengurusan dan perbelanjaan kerajaan dapat dikurangkan.

perenggan 4 ( penutup )

Kesimpulannya, semua pihak perlu/hendaklah/haruslah .....(rujuk tajuk )....................................agar/supaya/demi...........(nyatakan yang positif untuk kebaikan semua ).......  (2m)
( Calon boleh hafal ayat penutup kerana semuanya sama )

SOALAN 2 Petikan Pemahaman.

Biasanya bagi soalan 1 pemahaman, soalan berkisar kepada memberi maksud frasa. Cuba kamu tukar keseluruhan frasa dengan perkataan yang sama erti/sinonim dengan frasa tersebut. Cuba buat kalau kamu tidak tahu pun. jangan tinggal kosong. Mana tahu kot-kot nak dapat markah ‘tersepak’.

Soalan 2 pemahaman biasanya jawapan ada dalam petikan. Kamu kenalpasti ‘kunci soalan’ kemudian cari jawapannya. Kalau kamu tidak yakin, Cuba beri  beberapa jawapan agar dalam banyak-banyak jawapan yang diberi, ada yang betul.
Soalan 3 pemahaman biasanya soalan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif ( KBKK ). Soalan jenis ni sebenarnya ‘makanan’ kerana kamu perlu nyatakan yang positif dan logik akal. Kamu cuba beri 4 isi yang difikirkan sesuai. TOLONG JANGAN JAWAB DALAM BENTUK POINT-POINT. Jawab dalam bentuk ayat rumusan.

CONTOH: Pada pendapat anda, ( soalan KBKK ), apakah bentuk ganjaran yang perlu diberikan kepada penjawat awam yang telah berkhidmat dengan cemerlang?

Contoh Jawapan : Antara bentuk ganjaran yang boleh diberikan kepada penjawat awam yang berkhidmat dengan cemerlang ialah menawarkan kenaikan gaji tahunan. Selain itu, kerajaan perlu memberi kenaikan pangkat. Ganjaran lain yang boleh diberikan ialah menawarkan pakej pelancongan atau pakej umrah. Akhir sekali memberi sijil penghargaan atau anugerah khas.


BAHAGIAN KOMSAS
Biasanya pelajar-pelajar paling takut bahagian KOMSAS sebab susah hendak faham dan agak membosankan. Walau bagaimanapun, ada teknik untuk memudahkan pelajar menjawab soalan ini. Bagi pelajar yang pintar memang tidak ada masalah, tapi saya mahu fokus kepada pelajar sederhana dan lemah. 

Soalan kosmas yang disoal adalah sebanyak tiga bahagian iaitu soalan 2(b), 2(c), 2(d). Tiga bahagian yang disoal memang sukar untuk diramal sama ada sajak, drama, cerpen, puisi atau prosa klasik. Kemudian, dalam satu-satu bahagian pula amat luas kerana mungkin komsas dalam tingkatan 4 yang keluar dan tajuk khusus pula kita tak boleh nak ramalkan. Jadi bagaimana?

OK, sekarang kita pedulikan tajuk mana dan bahagian mana yang hendak keluar. Yang paling utama, markah tu tidak boleh kita cicirkan. Kita cuba jawab semua.
Menjadi kebiasaan dalam sajak yang biasa ditanya ialah maksud sajak, gaya bahasa, nilai dan pengajaran. Kita cuba kuasai soalan KBKK iaitu soalan pada pendapat kamu..., Kebiasaannya setiap bahagian wajib ada soalan KBKK. Kamu jawab seperti jawapan yang saya nyatakan di atas berdasarkan kata kunci soalan. Jawap yang positif. Kemungkin besar jawapan yang diberikan itu betul. Ingat !!, Soalan KBKK ni ‘makanan’ kamu.

Kalau cerpen atau drama, fokus kepada latar masyarakat. Selain itu, beri penekanan kepada watak dan perwatakan. Nilai dan pengajaran juga kamu perlu kuasai secara sepintas lalu.

Prosa Klasik memang susah kalau kamu nak faham cerita. Cukup kamu baca sinopsis saja untuk mengentahui jalan cerita agar senang untuk kamu buat contoh.
Dalam komsas, biasanya soalan 1 adalah ditanya tentang maksud frasa. Cuba jawab sperti petua yang saya beri di atas. Soalan 2 pula biasanya berkaitan dengan petikan teks. Jawapan ada kat dalam petikan. Cari saja kemudian tulis berdasarkan kehendak soalan. Soalan 3 biasanya soalan KBKK. Hah! itu jangan kamu biar kosong. Jawab aje apa yang kamu fikirkan positif. Kadang-kadang soalan KBKK tak perlu bergantung kepada petikan kerana soalan ni meminta pendapat kita. Beri pendapat kita yang kita fikirkan baik. SELAMAT MENCUBA.

SOALAN 3 : Pengentahuan dan Kemahiran Bahasa

3 (a) bina ayat: soalan ni biasa pelajar tinggal kosong kerana pelajar tidak faham maksud perkataan. JANGAN TINGGAL KOSONG. Cuba kamu buat juga takut-takut dapat markah ‘tersepak’. Bina satu ayat tunggal yang cukup mudah tetapi biar betul. Tapi perlu diingat, setiap binaan ayat mesti ada subjek dan juga predikat barulah ayat tersebut tidak tergantung dan lengkap.Tak perlu bina ayat susah-susah.  Ingat! setiap perkataan yang diberikan tidak boleh ditambah dengan imbuhan atau dijadikan peribahasa.

CONTOH : Kata dasar lama : Bina saja ayat mudah –  Saya suka menyimpan duit lama. atau: Saya tidak boleh lama berada di situ.

Ok.. Untuk memudahkan kamu, bina saja ayat yang berkaitan dengan kamu atau situasi yang ada di sekeliling kamu hari-hari berdasarkan kepada kata dasar yang diberi. INGAT ! BIAR AYAT ‘BODOH’ ASALKAN AYAT BETUL. YANG PENTING 1 MARKAH UNTUK SETIAP BINAAN AYAT.

3 (b) Menganalisis ayat - asasnya kamu mesti tahu tentang  pola binaan ayat dan juga apa subjek dan apa predikat. Antara soalan yang diajukan dalam bahaagian ini biasanya berkaitan dengan cakap ajuk/cakap pindah/ ayat aktif/ayat pasif/ dan sebagainya.  Cubalah yang terbaik. Nak fokus pun susah.  Harap soalan yang keluar tu mudah saja untuk kamu jawab.

3 (c) kenal pasti kesalahan ejaan dan imbuhan.  Bahagian ini cukup mudah, kerana senang kesan kesalahan ejaan dan imbuhan.  Kalau ayat jadi tak gramatis, kat situlah silapnya. Soalan ni macam cari perkataan tersembunyi saja.

3 (d) kesalahan penggunaan kata atau istilah dan kesalahan tatabahasa. Soalan ni juga mudah.  Bisanya kesalahan istilah dan tatabahsa senang dikesan. Kenal pasti kemudian betulkan.

3 (e) Peribahasa. Pelajar cukup tidak suka bahagian ini sebab hendak bina ayat berdasarkan peribahasa memang sukar. Sama juga dengan hendak memberi maksud peribahasa, memang susah sikit tapi kena banyak rujuk buku atau google. Pelajar mesti rajin berusaha. Tak ada jalan mudah untuk berjaya.SOALAN 4 ( NOVEL ). (15 markah )

Untuk soalan Novel, pelajar MESTI mengentahui jalan cerita setiap novel sama ada Novel PAPA ( ting 4 ) atau novel Konserto Terakhir ( ting 5). Biasanya soalan novel memerlukan kita menjawab dengan disertai contoh. Setiap peristiwa dalam kedua-dua novel ini adalah contoh yang boleh diberikan berdasarkan soalan yang ditanya.

Contoh soalan : Dalam sesebuah novel, terdapat peristiwa-peristiwa yang menarik perhatian pembaca. Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji, pilih dua peristiwa yang menarik dan nyatakan sebab peristiwa itu berjaya menarik perhatian anda.

Contoh jawapan : Novel yang saya kaji ialah Papa (kahirnya kau tewas jua . Terdapat banyak peristiwa dalam novel  tersebut, salah satunya ialah Intan Maliana telah mengandung anak kedua. Hal ini membimbangkan orang-orang yang rapat dengan ibunya kerana ibunya pernah mengalami komplikasi. Peristiwa ini mendorong pembaca  meneruskan pembacaan untuk mengetahui perkara seterusnya yang akan berlaku kepada Intan Marliana.

Peristiwa seterusnya ialah Intan Marliana koma selepas melahirkan anak kembarnya akibat komplikasi yang dihadapinya, Peristiwa ini menunjukkan ketabahan diri papa mengharungi cabaran untuk menjaga mama yang koma.

Contoh soalan lain : Berdasarkan  buah novel yang anda kaji, huraikan dua latar masyarakat yang dipaparkan dalam novel tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Papa (akhirnya kau tewas jua ). Antara latar masyarakat dalam novel tersebut ialah masyarakat yang mementingkan pendidikan dan gigih berusaha. Hal ini boleh dilihat dengan jelas apabila Intan Juliana begitu rajin mengulang kaji pelajaran hingga berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM.  Selain itu, dalam novel tersebut memaparkan masyarakat bandar  yang bekerja sebagai pendidik. Hal ini dapat dibuktikan melalui watak Jefri dan Intan maliana yang merupakan pasangan suami isteri yang tinggal di Kelana Jaya. Jefri merupakan seorang pensyarah ekonomi di kolej manakala Intan Maliana seorang guru di Sekolah Seri Gading.

Contoh Jawapan 2

Novel yang saya kaji ialah Konserto Terakhir. Antara latar masyarakat dalam novel tersebut ialah masyarakat bandar yang memandang status dan pangkat. Hal ini jelas terpapar pada watak Datin Salmah yang memandang hina terhadap Hilmi yang datang dari kampung dan berpendidikan setakat darjah empat sekolah Melayu. Selain itu,  dalam novel ini juga turut memaparkan masyarakat yang meminati bidang muzik dan menjadikan muzik sebagai kerjaya. Hal ini dapat dibuktikan melalui watak Hilmi yang amat meminati muzik dan berusaha untuk belajar muzik dengan Pak Bakar untuk mencapai cita-citanya.
Masyarakat bandar yang mengabaikan suruhan agama. Buktikan...
Maknanya, semua jawapan memerlukan peristiwa sebagai bukti atau contoh. Tidak boleh tidak.. kamu mesti baca novel ni sekurang-kurangnya baca sinopsis novel kalau malas sangat nak baca keseluruhan novel.
Satu lagi petua, kamu kena tengok bentuik soalan nak apa? persoalan ?? nilai??.. pengajaran ??. Ketiga-tiga ni isinya boleh dikatakan hampir sama dan kamu boleh gunakan ketiga-tiganya untuk jawab dengan syarat.. kata kunci mesti tukar.

Contoh soalan : Sebuah novel yang menarik banyak bergantung kepada persoalan yang diutarakan oleh pengarang. Huraikan tiga persoalan sebuah novel yang telah anda pelajari.

Contoh jawapan: Novel yang saya kaji ialah PAPA.. (akhirnya kau tewas jua! ) karya Deana Yusof. Terdapat banyak persoalan yang dipaparkan dalam novel tersebut antaranya persoalan tentang sikap simpati sesama rakan setugas. Hal ini dapat dibuktikan apabila rakan Intan Maliana dan Jeffri hadir untuk menziarahi jenazah bayi yang baru dilahirkan sebelum bayi kembar tersebut dikebumikan. Selain itu, persoalan tentang persahabatan tanpa mengira keturunan. Hal ini dapat dibuktikan... (rujuk peristiwa ) Seterusnya, persoalan tentang kepentingan pelajaran dalam diri .. buktinya.. (rujuk peristiwa berkaitan )

Contoh soalan : Berikan 3 nilai murni yang terdapat dalam novel yang anda pelajari.

Contoh jawapan:  Novel yang saya kaji ialah PAPA ( akhirnya kau tewas jua! ) karya Deana Yusof. terdapat banyak nilai murni yang dipaparkan dalam novel tersebut yang boleh kita jadikan panduan antaranya Baik Hati. Hal ini jelas terpapar dalam keluarga Jefri menerima Mak Cik Noraini yang menghadapi tekanan jwa akibat suami dan dua orang anaknya meninggal dunia dengan menjadikan perempuan sebagai pembantu rumahnya. Seterusnya nilai berdikari, contohnya Julia tinggal di asrama tempatnya belajar di Matrikulasi UIA kerana keinginannya hidup berdikari tanpa menyusahkan orang lain terutama kedua ibu bapanya. Kasih sayang, Contoh..., Setia pada sahabat, contohnya...... Simpati, contohnya.....

Contoh soalan : Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel yang anda pelajari.

Contoh jawapan : Pendahuluan sama saja seperti di atas. Antara pengajaran yang terdapat dalam novel PAPA (akhirnya kau tewas jua! ) karya Deana Yusof ialah kita perlu betanggungjawab terhadap isteri sama ada dalam keadaan susagh atau senang. Contohnya, sebagai seorang suami, papa telah menjalankan amanahnya dengan menjaga mama yang sedang koma.  Selain itu, kita hendaklah bersimpati terhadap orang lain yang menerima nasib yang malang. Hal ini dapat dibuktikan apabila rakan Intan Muliana dan Jefri hadir untuk menziarahi yang meninggal semasa baru dilahirkan. Pangajaran seterusnya ialah, kita haruslah redha menerima ketentuan tuhan. Contohnya Papa dan Mama redha dengan nasib malang yang menimpa mereka. Walaupun kedua anak kembar tidak dapat selamatkan, tetapi papa dengan mama tetap redha menerimanya. Papa juga redha dengan kematian Intan Muliana.
Soalan dan jawapan dipetik dan diubah suai daripada buku Khairuddin Ayip.

Okeylah... sampai di sini dulu petua yang dapat cikgu kongsikan dengan kamu kerana cikgu sibuk dengan hal-hal lain. Kalau apa yang cikgu beri ni boleh membantu kamu yang bakal menghadapi peperiksaan SPM, jangan kedekut untuk dikongsi dengan rakan-rakan lain yang tidak tahu. Cikgu minta maaf sekiranya apa yang cikgu bentangkan  di ruangan ini ada banyak salah dan tidak selari dengan apa yang cikgu pusat tusyen kamu ajar. Kamu ikutlah apa yang kamu rasa betul kerana SEMUA cikgu adalah MANUSIA biasa yang masing-masing mempunyai kelebihan dan kepakaran tersendiri.  Satu lagi, kalau ada banyak kesalahan bahasa yang dapat kamu kesan, saya minta maaf kerana saya menulis bukan dalam bahasa ilmiah tetapi dalam bahasa santai saja. Saya pun tidak semak kembali apa yang telah saya tulis sebab kekangan masa.
TAPI INGAT !, SEMUA CIKGU MAHUKAN ANAK-ANAK MURIDNYA JADI BIJAK PANDAI. BUKAN JADI PENYANGAK. SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN. GOOD LUCK. YOU CAN DO IT.